Facebook Facebook Facebook

468x60 Ads

MHRS İŞ AKIŞ ŞEMASI



MHRS İŞ AKIŞ ŞEMASI

ÇALIŞMA CETVELİ TANIMLAMA
|
|
|
|
ÇALIŞMA CETVELLERİNİN SİSTEME AKTARILMASI
|
|
|
ÇM RANDEVUSU WEB RANDEVUSU
|
|
|
RANDEVUNUN HBYS OTOMASYONUNA AKTARILMASI
|
|
|
VATANDAŞIN HASTANEDE GİRİŞ İŞLEMLERİNİN YAPILMASI
|
|
|
VATANDAŞIN RANDEVU SAATİNDE RANDEVULU HEKİME MUAYENE OLMASI
|
|
Yukarıda Ana başlıklarıyla MHRS işleyiş prensipleri görülmektedir. Yukarıdaki diyagramda “çalışma cetveli tanımlama”, “çalışma cetvellerinin sisteme aktarılması”, “randevunun HBYS otomasyonuna aktarılması”, “vatandaşın hastanede giriş işlemlerinin yapılması”,“vatandaşın randevu saatinde randevulu olduğu hekime muayene olması” başlıklarıyla ifade edilen iş süreçlerinin hastanelerimiz tarafından yürütülmesi gerekmektedir.
Çağrı Merkezlerimiz sadece hastanelerimiz tarafından sisteme aktarılan çalışma cetvelleri üzerinden vatandaşlara randevu vermekte, yine hastanelerimiz tarafından sisteme “İSTİSNA” girilmesi suretiyle Çağrı Merkezlerimize iletilen randevu iptal ve değişikliklerini yapmakta ya da vatandaştan gelen randevu iptal/değişiklik taleplerini yanıtlamaktadır.
Dolayısıyla MHRS’nin işlemesi ve sürecin sonunda hastanelerimizden MHRS’yi de kullanarak hizmet alan vatandaşlarımızın memnuniyeti ya da memnuniyetsizliğinde büyük pay hastanelerimize ve MHRS’nin illerdeki ekibi olan sizlere bağlıdır.

Elinizdeki bu kitapçık ilinizde ve hastanenizde MHRS uygulamalarını gerçekleştirirken sizlere kılavuz olması için hazırlanmıştır.

Tüm MHRS Ekibine ve ekibin en önemli üyeleri olan sizlere emeğiniz için Bakanlığımız adına teşekkür eder çalışmalarınızda kolaylıklar dileriz.

MHRS uygulaması için öncelikle hastanenizde kullanmakta olduğunuz HBYS’nin MHRS otomasyonuna tam entegre olması gerekmektedir. Entegrasyon kriterleri aşağıda belirtilmiştir.

Hastane – MHRS Entegrasyonu
Hastanelerin MHRS’ YE entegrasyonu iki bölümden oluşmaktadır.
 HBYS – MHRS Entegrasyonu
 Hastane işleyişi – MHRS Entegrasyonu
HBYS-MHRS Entegrasyonu
Bir hastanenin MHRS’ YE entegre kabul edilebilmesi için aşağıdaki kriterleri yerine getirmiş olması gerekmektedir:
 Güncel olarak 30 günlük hekim çalışma cetvelleri bulundurmak.
 HBYS ‘lerinde MHRS web servislerini tanımlamış ve işler duruma getirmiş olmak
 HBYS üzerinden otomatik olarak düzenli randevu sorgulamaları yapmak.
 HBYS üzerinden otomatik olarak randevu zamanından sonra aynı gün içerisinde “hasta muayenesine geldi veya gelmedi” şeklinde randevu durumu güncellemek.

Hastane İşleyişinin MHRS’ YE Entegrasyonu
Hekim Çalışma Cetvelleri
Bir hekimin mesaisinin tüm zaman dilimlerini ihtiva eden çalışma programına “çalışma cetveli” adı verilmektedir. Hekim çalışma cetvelleri ikiye ayrılır;
 Açık çalışma cetveli; Hekimin planlı poliklinik sayısının en az yarısını MHRS’ye açmasıdır. Bu zaman dilimlerine randevu verilebilir.
 Kapalı çalışma cetveli; Hekimin görevi veya diğer durumlar nedeni ile randevulu hasta kabul edemediği zaman dilimidir. Kapalı cetvel sebepleri aşağıda sıralanmıştır:
 Vizit ve yatan hasta işlemleri
 Eğitim faaliyetleri
 Hastane içi görevlendirmeler
 Hastane dışı görevlendirmeler
 Ameliyat
 İzin
 Yemek
 Kongre izni
 Nöbet sonrası izin
 Diğer (Açıklamalı)

Hastaneler, düzenli olarak birer aylık (1 ay) güncel çalışma cetvellerini, sisteme girmekle yükümlüdür. MHRS’de hekimlerin sürekli olarak birer aylık(1 ay) güncel çalışma cetvelleri bulunması zorunludur.
Hekim çalışma cetveli ile ilgili hastane, hekimlerinin o çalışma cetvelinin geçerli olduğu tarih ve saat aralığında çalışacağını taahhüt etmektedir.
MHRS iş planı, hastanenin bu taahhüdüne dayanılarak hazırlanmaktadır. Dolayısıyla hastane taahhüdünü yerine getirmekle yükümlüdür.
Bu nedenle hastane idaresi, çalışma cetvelinde bildirilen tarih ve saat aralığında hekimlere mücbir sebepler dışında izin vermeyecektir.
Hekim Çalışma Düzeni Kaynaklı Randevu İptal ve Değişiklikleri(İSTİSNA)
Hastaneler, hekimlerin çalışmaları ile ilgili mücbir sebepler nedeniyle “randevu iptal ve değişiklik taleplerini(çakışmaları)” randevu tarihinden en geç 48 saat önce sisteme girmek suretiyle bildireceklerdir.
48 saatten az süre kalan durumlarda “randevu iptal ve değişiklik talepleri” için MHRS Koordinatörlüğü’ne başvuru yapılacak, talep uygun görülürse, değişiklik Koordinatörlük tarafından yapılacaktır. Bu tür durumlarda mücbir sebebin belgelendirilmesi gerekli olup gerektiğinde ibraz etmek üzere o takvim yılı boyunca saklanacaktır.

Hastaneler randevu iptali ve değişikliklerini hastalarla doğrudan iletişim kurarak yapamaz.

48 saatlik (daha sonra 1 haftalık) dilimde kabul edilecek geçerli istisna sebepleri
 Yakın vefatı
 Hastalık izni
 Hastane dışı görevlendirmeler
 Ameliyat
 Diğer mücbir sebep (açıklamalı)

“Anlık Mecburiyetler” Nedeniyle Randevu Değişikliği

“Anlık Mecburiyetler”, randevunun olduğu gün içinde, randevuya birkaç saat kala hekimin acil olarak başka hasta/ameliyat vb sebepler ile ilgili çalışma planını değiştirmeyi gerektirecek durumlardır. Bu tür durumlarda “Hastane MHRS Sorumlusu” ilgili hekimden randevusu olan vatandaşlara geri bildirim yaparak, hastanede karşılayıp yönlendirerek, başka bir hekime muayene olmasını sağlayarak, ya da hastanın tercihine göre farklı yönde çözümler geliştirerek gerekli müdahalede bulunmak ve vatandaşların sorun yaşamasını önlemekle yükümlüdür.
İLLERİMİZDEKİ MHRS YAPILANMASI
İl MHRS Sorumlusu

İl Sağlık Müdürü tarafından tercihen Bilgi İşlemden Sorumlu İl Sağlık Müdür Yardımcısı, “İl MHRS Sorumlusu” olarak görevlendirilir.
İl MHRS Sorumlusu, ilindeki tüm MHRS uygulamalarının planlanması, yürütülmesi, denetlenmesi ve MHRS Koordinatörlüğüne raporlanmasından, Müdürlük adına sorumludur.
İl MHRS Sorumlusu, tüm hastanelerin hekim çalışma cetvellerinin sistemde bulundurulmasından, çalışma cetveli olmayan hastanelerin takip ve denetiminden sorumludur.

HASTANELERDE MHRS IÇIN GEREKLI ORGANIZASYON:
Hastane MHRS Ekibi aşağıdakilerden oluşur:
- Başhekim
- MHRS’den Sorumlu Başhekim Yardımcısı
- Çalışma Cetvelleri Sorumlusu
- HBYS-MHRS Yazılım Sorumlusu(Teknik Sorumlu)

RANDEVULU HASTALARA HİZMET SUNUMU
Hastane idaresi, randevulu hastaların randevu verilmiş olan saatte hizmet almasını sağlayacak organizasyonu oluşturmak ve yönetmekle sorumludur.
HASTANE MHRS İŞLEYİŞİ

 Randevulu vatandaşın Hastanenin ilgili birimine randevu saatinden 15 dakika önce gelmesi yeterli olacaktır.

 Randevulu hastaların, randevu saatinde, randevu aldığı hekim tarafından muayeneye alınması zorunludur. Bunun dışına sadece mücbir sebepler durumlarında çıkılabilir.

 Hastaneler MHRS ile ilgili olarak tüm personeline gerekli eğitimleri vermekle yükümlüdür.

 Başhekimlik, öngörülebilen izin başvurusunu cevaplamadan önce, hekimin randevulu hastası olup olmadığını kontrol edecektir. Öncelikli olarak izin talepleri çalışma cetveli yapılmamış ileri tarihler için değerlendirilmeli ve çalışma cetvelleri buna göre planlanmalıdır. Hekimin randevulu hastaları olması durumunda hekimlere (EK 2’de tanımlı süre içinde) izin verilmeyecek, geçerli bir mazereti var ise randevulu hastaların durumu Yönergede belirtilen yöntemlerle çözüldükten sonra izin verilecektir.


 Hastane MHRS Sorumlusu, kurum ve MHRS ekibine ait bilgilerin sistemde güncel tutulmasını sağlamalıdır.

 Hastane MHRS Sorumlusu, MHRS süreçleri ile ilgili sorunlara 7/24 esasına göre müdahale etmek ve çözmekle yükümlüdür.

 MHRS ile ilgili tüm konularda hastaneler, Çağrı Merkezi ile doğrudan iletişim kurmamalıdır.

 Hastane MHRS ile ilgili konuları İl MHRS Sorumlusuna ve/veya Koordinatörlüğe e-posta yoluyla bildirmelidir. E-posta yoluyla yapılan başvuruların tamamı cevaplandırılır. Taraflar e-postalarını düzenli olarak takiple yükümlüdür.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Medula Hakkında Herşey © 2011 Designed by Maiahost Web Hosting introducing the cheapest CPanel Hosting on Fast, Non-Overloaded Shared and Semi-Dedicated Servers